Hjerteanfald

Hjertet er et organ, der er ekstremt vigtigt for livet, hvis svigt fører til øjeblikkelig død. Det er af denne grund, at hjertesygdomme indtager førstepladsen blandt alle dødsårsager. Og den mest formidable hjertesygdom er hjerteinfarkt. I mellemtiden kan symptomerne på denne sygdom i de fleste tilfælde genkendes på forhånd. Men lytter vi altid nøje til vores krop?

Beskrivelse af sygdommen

Et hjerteanfald er en nekrose (død) af en bestemt del af hjertemuskelen. I de fleste tilfælde er dødsårsagen til hjertefibre en mangel på blodforsyning. Og blodtilførslen til hjertet forstyrres på sin side på grund af det faktum, at dets kar (de såkaldte koronarkar) ikke kan levere ilt og næringsstoffer til vævene.

I de fleste tilfælde er årsagen til dysfunktion i koronar kar åreforkalkning, langt mindre ofte – emboli eller krampe. Uanset årsagen indsnævres karens lumen så meget, at blodet i det holder op med at cirkulere. Muskelen føler en mangel på ilt. Men hjertet har brug for meget mere ilt end nogen anden muskel, fordi det altid er i arbejde. Hvis denne tilstand varer længe nok (15-20 minutter), kan en del af muskelvævet dø.

Nekrose af muskelvæv i enhver anden del af kroppen er også ganske ubehagelig. I de fleste tilfælde truer det imidlertid ikke livet, selvom det fører til svær smerte, betændelse og et fald i kroppens motoriske funktioner. Det er en helt anden sag, hvis sådan en ting sker i hjertet. Hans arbejde forstyrres straks. Og som et resultat afbrydes blodforsyningen til hele organismen. Hvilket kan føre til iltesult og kvælning, skade på hjernen. Ved alvorligt hjerteanfald kan endda hjertestop forekomme.

Hvis hjertet klarer problemer og fortsætter med at arbejde, er dets funktionalitet ikke det samme som før. Således er ændringer i hjertet forårsaget af et hjerteanfald irreversible. Den påvirkede overflade af hjertemuskelen er dækket med bindevæv, som ikke har en funktionel belastning, hjertets sammentrækning reduceres. De elektriske impulser, der stimulerer hjertets sammentrækning, ledes ikke længere så godt. Og det betyder, at menneskets livskvalitet forværres.

De vigtigste midlertidige stadier i udviklingen af ​​et hjerteanfald:

 • Akut – mindre end 2 timer fra starten;
 • Akut – op til 10 dage fra starten;
 • Subakute – 10–45 dage fra starten;
 • Sceneardannelse – 1, 5-6 måneder fra starten.

Et hjerteanfald kan også påvirke begge individuelle sektioner af hjertemuskelen og dække dets betydelige områder (transmuralt eller Q-hjerteinfarkt). Subendokardieinfarkt påvirker hjertets indre foring, subepicardieinfarkt. Hvis hjerteanfaldet ikke er omfattende, påvirker det oftest hjertets venstre ventrikel. Området med nekrose kan også lokaliseres i forskellige dele af ventriklen – den laterale, forreste og bageste væg såvel som i det interventrikulære septum.

Det skal også bemærkes, at mænd oftere lider af et hjerteanfald end kvinder (3-5 gange). Dette skyldes, at kvindelige kønshormoner har en mere intens beskyttende effekt på hjertets kar end mandlige. Derfor udvikler åreforkalkning af koronarskibe hos kvinder i gennemsnit 10 år senere end hos mænd, og hjerteanfald hos kvinder inden overgangsalderen er en relativ sjældenhed. Efter 45 år begynder mængden af ​​kønshormoner hos kvinder imidlertid at falde kraftigt, hvilket fører til en øget risiko for hjerteanfald. Generelt er kvinder i alderen 55-60 år mere tilbøjelige til at få et hjerteanfald end mænd.

Desværre er nogle kvinder ikke klar til at møde den nye ulykke. Det er en synd at skjule, mange repræsentanter for det stærkere køn lider af øget mistænksomhed, og så snart noget prikker i deres hjerte, løber straks til lægen. Denne opførsel er mindre karakteristisk for kvinder, og smertetærsklen hos kvinder, der føder, er normalt meget høj. Mange damer, der beskæftiger sig med husholdningsopgaver og familie i lang tid, bemærker ikke farlige symptomer eller tilskriver dem vegetativ-vaskulær dystoni, træthed osv.

Faktorer, der bidrager til forekomsten af ​​et hjerteanfald
Vores liv bidrager i de fleste tilfælde ikke til det kardiovaskulære systems sundhed. Årsagen hertil er konstant stress og usund kost og en stillesiddende livsstil. Men den største indflydelse på udviklingen af ​​koronar hjertesygdom og en øget risiko for hjerteanfald udøves af dårlige vaner: rygning og overdreven drikke.

Hvad der ellers bidrager til forekomsten af ​​et hjerteanfald:

højt kolesteroltal,
diabetes mellitus
arteriel hypertension
hormonelle forstyrrelser (især mangel på skjoldbruskkirtelhormoner),
overvægtige
stafylokokker og streptokokker infektioner,
brugte røg
gigt i hjertet,
overdreven motion
stress, depression og neurose.
Hvilke tegn kan indikere hjertesvigt, der kan føre til et hjerteanfald:

 • snorken, apnø;
 • hævelse af ben, fødder og hænder;
 • blødende tandkød, periodontal sygdom;
 • arytmi;
 • smerter i venstre skulder;
 • åndenød, især efter fysisk anstrengelse;
 • hyppig hovedpine;
 • hyppig natlig vandladning.

Alle disse tegn kan være tegn på en præ-infarkt tilstand i kroppen.

Hjerteanfaldssymptomer

Så hvordan kan man genkende sygdommen til tiden? Heldigvis sker kardiovaskulære katastrofer ekstremt sjældent ligesom sådan midt i blomstrende helbred. Næsten altid en sådan formidabel sygdom som et hjerteanfald ledsages af ret tydelige tegn, der skal genkendes.

Den største risikofaktor, hvor sandsynligheden for et hjerteanfald er meget høj, er koronar hjertesygdom (CHD). Det forekommer hovedsageligt i alderdom og udtrykkes i tilstopning af koronar kar med aterosklerotiske plaques dannet af lipoproteiner med lav densitet. Af denne grund er det vigtigt at overvåge niveauet af “dårligt” kolesterol i blodet.

Indskrænkningen af ​​koronarfartøjets lumen fører til sin side til en stigning i belastningen på hjertet, hvilket yderligere udtarmer sine ressourcer. På et tidspunkt, for eksempel med en øget hjerteslag, kan pladen sprænge, ​​og dette indebærer som regel arteriel trombose. Og alt væv, som denne arterie leverer blod, begynder at dø.

Indtil et hjerteanfald har fundet sted, manifesterer koronarsygdom sig i form af periodiske smerter i brystbenet, primært efter intens fysisk anstrengelse. I de fleste tilfælde hjælper indtagelse af vasodilatoriske medikamenter, såsom nitroglycerin, med at lindre angreb fra koronararterie. I tilfælde af at dette ikke lykkes, kan dette dog indikere, at der er en aktiv død af myocardiale celler.